-

Gözden kaçırmayın

Türkiye'de Girişimcilik İçin Yeni Dönem: Türkiye Tech Visa Programı TanıtıldıTürkiye'de Girişimcilik İçin Yeni Dönem: Türkiye Tech Visa Programı Tanıtıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Mersin'de Güvenilir Ürün Platformu ve Mersin Ticaret Borsası iş birliğiyle düzenlenen 2024 Tarım Zirvesi ve Ulusal Ürün Konseyleri Buluşması'na katıldı.

Bakan Yumaklı yaptığı konuşmada, gıda arz güvenliğinin ülkelerin milli güvenlik meselesi haline geldiğini ifade etti. Türkiye'nin tarım alanında dünya genelinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Yumaklı, bu potansiyelin daha fazla üretim ve ihracata dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin tarım ve gıda ürünlerinde net ihracatçı bir ülke olduğunu belirten Yumaklı, 2023'te ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 3,3 artarak 31 milyar dolara ulaştığını, dış ticaret fazlasının ise yüzde 3 artışla 7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini hatırlattı. Ocak-Nisan dönemi itibarıyla ihracatın yüzde 10,7 arttığını, ithalatın ise yüzde 15,3 azaldığını açıkladı.

Yumaklı, sektörde devrim niteliğinde düzenlemeler gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bu yılın ekim ayından itibaren üretim planlamasını uygulamaya geçireceğiz. Hayvansal üretimde planlamayı yürürlüğe koymuş olacağız, bitkisel üretim tarafında ise biraz daha karmaşık olduğu için uzun bir süre istişare etmek zorunda kaldık. Sözleşmeli üretim ve suya göre tarım konularını da üretim planlaması kapsamında etkin hale getirmiş durumdayız." ifadelerini kullandı.

Vatandaşların güvenilir, sağlıklı ve kaliteli gıdaya ulaşmasına önem verdiklerini belirten Yumaklı, gerekli düzenlemeleri yapmaya devam ettiklerini söyledi. 81 ilde güçlü bir denetim altyapısına sahip olduklarını ve 2023 yılında 1,3 milyon denetim gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Gıda etiketlerinde yanıltıcı görsel ve bazı gıda katkı maddelerinin yasaklanması gibi düzenlemeler yaptıklarını hatırlatan Yumaklı, vatandaşların yapılan denetimlere ulaşabilmeleri için bir karekod sistemi getirdiklerini söyledi. Tarımcebimde uygulamasındaki karekod seçeneğiyle, bir gıda noktasına gidildiğinde denetim bilgilerinin görülebileceğini belirten Yumaklı, bunun ikinci adımının denetim sonuçlarını da içereceğini kaydetti. Ayrıca güvenilirgida.tarimorman.gov.tr internet sitesinin de yayına başladığını duyurdu.

Bakan Yumaklı, açılış konuşmalarının ardından, destek alarak üretim yapan 6 başarılı çiftçiye ödüllerini verdi.