-

Gözden kaçırmayın

Şehzadeler'de Minikler İçin Kur'an Kursu AçılıyorŞehzadeler'de Minikler İçin Kur'an Kursu Açılıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ankara'da gerçekleştirilen Ulusal Su Kurulu'nun ikinci toplantısına katılım sağladı.

Toplantıda konuşan Bakan Yumaklı, küresel iklim değişikliğinin su kaynaklarını tehdit ettiğine dikkat çekti ve sahip olunan kaynakların doğa dostu teknolojilerle doğru yönetilmesinin zorunluluğuna vurgu yaptı.

Dünya Kaynakları Enstitüsü'nün 2023 yılı değerlendirmelerine göre Türkiye'nin en fazla su kıtlığı riski taşıyan 25 ülke arasında bulunduğunu belirten Yumaklı, "Suda sıfır kayıp" ilkesiyle yola çıktıklarını belirterek, su kaynaklarını ulusal bilinçle koruma ve yönetme amacıyla "Su Verimliliği Seferberliği"ni emin adımlarla sürdürdüklerini ifade etti.

Bakan Yumaklı, suyu merkeze alan tarımsal üretim planlamasıyla gıda arz güvencesini garanti altına almayı hedeflediklerini belirterek, "Bitkisel üretim odağında planlı üretim uygulamalarını eylül ayından itibaren yürürlüğe koymuş olacağız. Sulama otomasyonu yatırımlarını ülke geneline yaymak için çalışıyoruz ve yapay zeka destekli sulama otomasyonu çalışmalarımıza devam ediyoruz," dedi.

Toplantıda ayrıca Sakarya Havzası Nehir Havza Yönetim Planı ile Marmara Havzası Taşkın Yönetim Planı'nın onaylanmasını ele aldıklarını belirten Yumaklı, Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Sistemi'ni (TATUS) taşkın riski yüksek havzalarda kurmaya devam ettiklerini ve 2028'de ülkenin tamamında kurulması için çalıştıklarını söyledi.

Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı hazırladıklarını belirten Yumaklı, 2030 ve 2050 yıllarına yönelik sektörel ve bireysel su verimliliği hedeflerini açıkladı:

"Kişi başı günlük su tüketimimizi 2030'a kadar 120 litreye, 2050'de ise 100 litrenin altına düşürmeyi hedefliyoruz. İçme suyu sistemlerindeki yüzde 32'lik su kaybını 2030'da yüzde 25'e, 2050'de ise yüzde 10'a düşürmeyi amaçlıyoruz. Tarımsal sulama randımanını 2030'da yüzde 60'a, 2050'de yüzde 65'e çıkarmayı, endüstriyel üretimde ise 2030'a kadar yüzde 30, 2050'ye kadar yüzde 50 su kazanımı hedefliyoruz."

Su ve Taşkın kanunları taslaklarının yasalaşmasıyla su kaynaklarının bütüncül bir yaklaşımla yönetilmesine önemli bir mesafe kat edileceğini belirten Yumaklı, bu düzenlemelerle sürdürülebilir su politikasının temellerinin atılacağını ve kurumlar arasındaki yetki çakışmalarının ortadan kaldırılacağını ifade etti.

Yumaklı, suyun bütün sektörleri ilgilendiren bir konu olduğunu belirterek, "Su yönetimi karar mekanizmaları üst düzeyli kurullar marifetiyle yürütülmektedir. Ulusal Su Kurulu da bu anlayışın vücut bulmuş halidir. Su yönetimi stratejilerimizi sürekli güncelleyecek ve geliştireceğiz," dedi.