-

Gözden kaçırmayın

Şehzadeler'de Minikler İçin Kur'an Kursu AçılıyorŞehzadeler'de Minikler İçin Kur'an Kursu Açılıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak amacıyla, gıda işletmelerinin denetim durumunun takip edilmesine olanak tanıyan "Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulaması" hakkında açıklamalarda bulundu.

Yumaklı, gıda güvenliğine ilişkin çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini vurguladı ve bu konuda en büyük destekçilerinin Tarım Kredi Kooperatifleri olduğunu dile getirdi. Bakanlık tarafından geliştirilen uygulamanın, "Tarım Kredi Sıfır Marketi"nde hayata geçirildiğini belirten Yumaklı, vatandaşlardan gıda üretimi, satışı yapan ve toplu tüketim yerlerinde bu karekodu aramalarını rica etti.

UYGULAMAYI İŞLETMELERE TANITTIK

Karekod uygulamasının gönüllülük esasına dayandığını belirten Yumaklı, işletmelerin bu uygulamaya yoğun talep göstereceğini düşündüklerini ifade etti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile yakın ilişki içerisinde olduklarını belirten Yumaklı, ilgili birimlere uygulamanın tanıtıldığını söyledi.

Yumaklı, gıda güvenilirliğinin her vatandaşın en doğal hakkı olduğuna vurgu yaparak, "Gıda ile ilgili herhangi bir faaliyette bulunan işletmenin bu karekodu kullanarak kendisinin denetim detaylarını müşterisiyle paylaşması hem onun akredite olması açısından hem de bazı kuruluşların kendini kontrol etmesi açısından önemlidir," dedi.

TÜKETİCİ İÇİN GÜVEN KAYNAĞI OLACAK

Yumaklı, Türkiye genelinde 776 bine yakın gıda işletmesi bulunduğunu belirterek, "Umarım ki en kısa zamanda bu işletmelerin çoğunluğu bu uygulamayı hayata geçirmiş olacaklar. Bir tüketici olarak markete gittiğimde bu karekodu okutup, işletmenin en son ne zaman denetlendiğini gördüğümde bu benim için bir güven kaynağı olacak," diye konuştu.

Karekod uygulamasını anlatan Yumaklı, "Tarım Cebimde" uygulamasının indirilmesi gerektiğini, "Gıda Kontrol" sekmesinden "İşletme Denetim Sorgulama" bölümü seçilerek, işletmede bulunan karekodun okutulmasıyla denetim sonuçlarına ulaşılabileceğini söyledi.

DENETİM SONUÇLARINI DA BURADA GÖRMELERİNİ SAĞLAYACAĞIZ

Yumaklı, ilerleyen zamanlarda vatandaşların denetim sonuçlarını da görebilmesini sağlayacak gelişmiş versiyonların geleceğini belirtti. Ayrıca, bakanlıkça hazırlanan ve her işletmeye özel karekod içeren görselin, gıda işletmelerince gönüllü olarak "https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr/" adresinden indirilebileceğini ve tüketicilerin görebileceği yerlerde sergilenebileceğini ifade etti.

Karekod, "Tarım Cebimde" uygulamasından sorgulandığında işletmeye ait; kayıt/onay numarası, unvan, adres ve işletmede yapılan en son denetim tarihine ilişkin bilgileri sunacak.