-

Gözden kaçırmayın

2. Gazi Paşa'yı Anma ve Yağlı Pehlivan Güreşleri Ankara'da Gerçekleştirildi2. Gazi Paşa'yı Anma ve Yağlı Pehlivan Güreşleri Ankara'da Gerçekleştirildi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Deniz Yücel, Anayasa Mahkemesi’nin Hatay Milletvekili Can Atalay ile ilgili verdiği gerekçeli kararı hukuk ve adalet açısından bir ders olarak nitelendirdi. Yücel, Anayasa'nın 84'üncü maddesi gereğince, kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı olmaksızın milletvekilliğinin düşmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

Yücel, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanlığı’nın yazısının okutulmasını "yok hükmünde" olarak nitelendirdi. Ayrıca, bir saray mensubunun "Anayasa Mahkemesi kararlarının icrai etkisi yoktur" şeklindeki görüşünü hukuk ve mahkeme tanımazlık olarak değerlendirdi.

Anayasanın 153. maddesine göre, Anayasa Mahkemesi kararlarının yasama, yürütme, yargı organlarını, idare makamlarını ve gerçek-tüzel kişileri bağladığını hatırlatan Yücel, Türkiye Cumhuriyeti’nde Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamanın zorunlu olduğunu belirtti. Kamu kurumları üzerinde Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulatmamak için siyasi baskı oluşturanların hukuk önünde hesap verecekleri günlerin yakın olduğunu ifade etti.

Kaynak: Deniz Yücel'in açıklamaları