-

Gözden kaçırmayın

Hava Kuvvetleri Karargâhı'ndan Örnek Davranış: Kızılay İçin Kan Bağışı Etkinliği DüzenlendiHava Kuvvetleri Karargâhı'ndan Örnek Davranış: Kızılay İçin Kan Bağışı Etkinliği Düzenlendi

Diyarbakır'da görev yapan İçişleri Bakanlığı AFAD'ın kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditler keşif müdahale timi, "Her mevsim ve koşulda müdahale" ilkesiyle bunaltıcı sıcaklıkta da eğitimlerine devam ediyor.

Termometrelerin zaman zaman 40 dereceyi aştığı Diyarbakır'da, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Arama ve Kurtarma Birliği ekipleri, yazın kavurucu sıcağında bile eğitimlerini aksatmadan sürdürüyor.

Ekipler, sorumluluk bölgelerinin yanı sıra ülke genelinde deprem başta olmak üzere çeşitli afetlerde de görev alıyor. Bu nedenle hizmet içi teorik ve uygulamalı eğitimler, ekiplerin tüm zorlu koşullarda görev yapabilecekleri şekilde planlanıyor.

Afet öncesi hazırlık eğitimlerinde, ekipler tehdit türüne ve derecesine uygun kıyafetlerini giyip, yaşam tüplerini donanarak hareketlerini zorlaştıran bu ekipmanlarla kavurucu sıcaklıkta dahi eğitimlerini sürdürüyorlar.

AFAD ekiplerinin, "KBRN" olarak kodlanan kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditler karşısında aldıkları eğitimler, "sıfır hata" ve "maksimum kabiliyet" ilkesiyle gerçekleştiriliyor.

Güneş altında zorlu eğitimler kapsamında, senaryo gereği bir akaryakıt istasyonunda çıkan yangına müdahale için uygun kıyafetleri giyip yaşam tüplerini donanan ekipler, özel araçlarla eğitimin yapılacağı alana sevk ediliyor. Öncelikle dedektörle tehlikeli madde taraması yapan ekipler, sonrasında alandan numune alıyor ve özel temizleyici malzemelerle yıkandıktan sonra çalışma sahasını terk ediyor. Bu süreçte ekipler, "sıfır hata" parolasıyla planlanan eğitimi başarıyla tamamlıyorlar.

AFAD ekipleri, olası afetlerde maksimum performans sergilemek için eğitimlerini aralıksız bir şekilde sürdürüyor ve her an göreve hazır bekliyor.