-

Gözden kaçırmayın

Türkiye'de Girişimcilik İçin Yeni Dönem: Türkiye Tech Visa Programı TanıtıldıTürkiye'de Girişimcilik İçin Yeni Dönem: Türkiye Tech Visa Programı Tanıtıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hatay ve İskenderun'da gerçekleştirdiği temaslar kapsamında, Hatay'da eylül ayında 12 bin 259 konutun daha teslim edileceğini duyurdu. Bu açıklama ile birlikte Asi Nehri çevresinde yapılacak düzenlemeleri ve depremde çökme yaşanan İskenderun sahilindeki projelerin hızlandırılacağını müjdeledi. Bakan Kurum, İskenderun'daki Cebike Mahallesindeki TOKİ afet konutları alanını ziyaret ederek incelemelerde bulundu. İskenderun sahilinde vatandaşlarla bir araya gelen ve taleplerini dinleyen Bakan Kurum, yaptığı basın açıklamasında Hatay'ın demografik yapısının korunacağını vurguladı. Bakan Kurum, "Yıllardır bu sokaklarda, bu evlerde oturan vatandaşlarımız yine burada, komşularıyla beraber oturmaya devam edecekler. Bu tarih şehrinin demografisi korunacak; böylece kültürel yaşam, sosyal hayat tüm güzellikleriyle yeni yüzyıllara taşınacak" ifadelerini kullandı.

"Asi Nehri'nin yakın çevresini tamamen koruyoruz"

Bakan Kurum, Asi Nehri çevresindeki evleri yıkılan vatandaşların yeni yerleşim yerlerine taşınacağını belirtti. Nehir kenarının sosyal donatılarla korunacağını açıklayan Kurum, "Eski planlamalarla Asi Nehri'nin kıyısına kadar yerleşim yerleri vardı. Şimdi yeni planlamalarla Asi Nehri'nin yakın çevresini tamamen koruyoruz. Bu bölgeyi yeşil alanlarıyla, parklarıyla, bisiklet ve yürüyüş yolları ile yeniden ihya ediyoruz" dedi. Kurum, ayrıca Asi Nehri'nin doğusunda Hatay kent merkezinin yeniden vatandaşlar tarafından kullanılmasını öngördüklerini belirtti.

"Tarihi alanlar ihya edilecek"

Hatay'ın tarihi kent merkezinde yıkımın izlerinin silineceğini ifade eden Bakan Kurum, "Tarihi Uzun Çarşı bölgesi, Kurtuluş Caddesi ve Kemalpaşa Caddesi'ndeki gerek tescilli yapılar, gerek tescilli olmayan tarihi alanlarımızın ihyasını hazırladığımız projelerle hayata geçiriyoruz" dedi.

"İskenderun sahil projemizi hızlandırıyoruz"

Depremin ardından İskenderun sahilinde 80 santimetrelik çökme yaşandığını hatırlatan Bakan Kurum, bu bölgedeki projeyi hızlandırma sözünü verdi ve Ulaştırma Bakanlığı'nın deniz dibindeki tahkimatı gerçekleştirdiğini belirtti. Kurum, "İskenderun sahil projemizi hızlandırarak sahilimizi koruyacak, tarihi yapıları gün yüzüne çıkaracak, doğal yapıyı koruyarak şehir ile sahil arasındaki güvenliği artıracağız" şeklinde konuştu.

"Hatay'da Eylülde 12 Bin 259 Yeni Konutumuzu Daha Teslim Edeceğiz"

Bakan Kurum, 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ilde 296 bin 755 konutun inşa çalışmalarının sürdüğünü, 76 bin konutun teslim edildiğini ve eylül ayında ek 24 bin konutun daha tamamlanacağını açıkladı. Hatay'da ise 11 bin 366 konutun teslim edildiğini belirten Bakan Kurum, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle eylül ayında 12 bin 259 yeni konutumuzu daha teslim ederek toplam sayıyı 23 bin 625'e ulaştıracağız" şeklinde konuştu.

"Milletimize Verdiğimiz Sözleri Tutmak İçin Gece Gündüz Çalışacağız"

Türkiye Yüzyılı'nda şehirlerin afetlere dirençli hale getirilmesinin önemine dikkat çeken Bakan Kurum, deprem bölgesinin ihyasının bu süreçteki en kritik adım olduğunu vurguladı. Bakan Kurum, "Başta deprem bölgesi olmak üzere ülkemizde tek bir sağlıksız yapı kalmayıncaya kadar, tüm ailelerimizin yüzü gülene kadar burada olacağız" dedi. İncelemelerde Vali Mustafa Masatlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk ve bazı milletvekilleri de yer aldı.