-

Gözden kaçırmayın

Türkiye'de Girişimcilik İçin Yeni Dönem: Türkiye Tech Visa Programı TanıtıldıTürkiye'de Girişimcilik İçin Yeni Dönem: Türkiye Tech Visa Programı Tanıtıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir ve Manisa'da kontrol altına alınan orman yangınlarının etkilerini açıkladı.

İzmir'de 43 binadaki 45 bağımsız bölümün, Manisa'da ise 36 binadaki 52 bağımsız bölümün ağır, yıkık ya da orta hasarlı olduğunu belirtti.

Hatay'da Eylül ayında 12 bin 259 konutun daha teslim edileceğini duyuran Bakan Kurum, Asi Nehri çevresindeki düzenlemeleri anlattı. Depremde çökme yaşanan İskenderun sahilindeki projenin hızlandırılacağını ifade etti.

Bakan Kurum, Hatay temasları kapsamında Cebike Mahallesinde TOKİ afet konutları alanında incelemelerde bulundu. Burada yaptığı basın açıklamasında, son günlerde meydana gelen orman yangınlarına ilişkin bilgiler verdi.

İzmir Karşıyaka'da meydana gelen yangının yerleşim yerlerine ve sanayi bölgelerine sıçradığını anlatan Bakan Kurum, "5 ayrı hasar tespit ekibimizi, süratle yangından etkilenen bölgelerimize sevk ettik. İzmir'de 52 binadaki 97 bağımsız bölümde incelemelerimizi yaptık. Bunlardan 43 binadaki 45 bağımsız bölümün ağır, yıkık ya da orta hasarlı olduğunu tespit ettik" dedi.

Manisa'nın Gördes ilçesine bağlı Boyalı Mahallesi'nde çıkan orman yangınında Karayakup köyünün de etkilendiğini belirten Kurum, "Boyalı ve Karayakup köylerinde soğutma çalışmalarının bittiği alanlarda hasar tespit çalışmalarına başlamak üzere 3 ekibimizi bölgeye gönderdik. Şu anda 46 binadaki 66 bağımsız bölümde inceleme yaptık. 36 binadaki 52 bağımsız bölümün acil yıkılacak bina olarak tespitlerini yaptık. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Tarihimizin en büyük yangınlarında millete sözümüzü tuttuk. Dün nasıl yangınlarda, sellerde, heyelanlarda ve depremlerde vatandaşımızın yanında olduysak, bu yangınlarda da yaralarımızı hızla saracağız" diye konuştu.

Tire ve Urla yangınları hakkında bilgi veren Kurum, soğutma çalışmalarının ardından bu bölgelerde de hasar tespitlerinin süratle yapılacağını belirtti.

Hatay'daki çalışmalar hakkında detay veren Bakan Kurum, "Hatay'ın demografisi korunacak. Yıllardır bu sokaklarda, bu evlerde oturan vatandaşlarımız yine burada, komşularıyla beraber oturmaya devam edecekler. Bu tarih şehrinin demografisi korunacak; böylece kültürel yaşam, sosyal hayat tüm güzellikleriyle yeni yüzyıllara taşınacak" dedi.

Asi Nehri çevresinde yapılacak çalışmaları anlatan Kurum, "Eskiden Asi Nehri'nin kıyısına kadar yerleşim yerleri vardı. Şimdi yeni yaptığımız planlamayla Asi Nehri'nin yakın çevresini tamamen koruyoruz. Bu bölgeyi yeşil alanlarıyla, parklarıyla, bisiklet ve yürüyüş yolları ile yeniden ihya ediyoruz. Burada daha önce yaşayan vatandaşlarımızı da mağdur etmeden alanda en yakın yere onları taşımak suretiyle oradaki doğal güzellikten yine eskisi gibi faydalanmalarını sağlamış olacağız. Sonuç olarak büyük yıkıma uğrayan Asi Nehri'nin çevresinde kalan bölgede caddelerimizi, sokaklarımızı inşallah eski tarihi hüviyetine ve siluetine kavuşturuyor olacağız. Tarihi Uzun Çarşı bölgesi, Kurtuluş Caddesi ve Kemalpaşa Caddesi'nde tescilli ve tescilli olmayan tarihi alanların ihyasını da hayata geçireceğiz" ifadelerini kullandı.

Depremin ardından İskenderun sahilinde 80 santimetre çökme meydana geldiğini hatırlatan Bakan Kurum, bu bölgedeki projeyi hızlandırma sözü verdi. "Ulaştırma Bakanlığımız deniz dibindeki tahkimatı gerçekleştirdi. Ancak sahilimizde o İskenderun güzelliğini yansıtacak bir projeyi de inşallah gerçekleştiriyor olacağız. Sahilimizi koruyarak, oradaki tarihi yapıları ve doğal çevreyi gün yüzüne çıkarıp hızlıca projeyi tamamlayacağız" dedi.

6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ilde 296 bin 755 konutun inşasını sürdürdüklerini belirten Kurum, "76 bin konutu teslim ettik. Eylül ayında 24 bin konutu daha bitirip, teslim sayısını 100 bine ulaştıracağız. Hatay'da 11 bin 366 yeni konutu vatandaşlara teslim ettik. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle, eylül ayında 12 bin 259 yeni konutumuzu daha teslim ederek, teslim edilen konut sayımızı 23 bin 625'e ulaştıracağız" dedi.