-

Gözden kaçırmayın

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Adnan Menderes İçin Anma Konuşması YaptıTürkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Adnan Menderes İçin Anma Konuşması Yaptı

Türkiye, cari işlemler dengesi konusunda olumlu bir tablo ortaya koyuyor. Merkez Bankası'nın bugün açıkladığı verilere göre, 2024 yılının Temmuz ayında cari işlemler dengesinde 566 milyon dolar fazla kaydedildi. Bu gelişme, yıllıklandırılmış cari açığın 19,1 milyar dolara gerileyerek, 2023 yılı Temmuz ayına göre 37,1 milyar dolarlık bir iyileşme sağladığını gösteriyor.

Dış ticaretteki olumlu gelişmelere dikkat çeken uzmanlar, mal ihracatının Temmuz ayında tüm zamanların en yüksek değerine ulaşmasının yanı sıra, alınan önlemler sayesinde düşen ithalat seviyesinin dış ticaret açığını %42 oranında azaltarak cari fazla oluşmasına katkı sağladığını belirtiyor. Ayrıca, Temmuz ayında seyahat gelirlerindeki artışın hizmetler dengesini olumlu yönde etkileyerek cari işlemler dengesine katkıda bulunduğu ifade ediliyor.

Açıklanan verilere göre, Temmuz ayındaki rezerv artışı 5,4 milyar dolara ulaşırken, portföy yatırımlarında son 10 yılın en yüksek aylık girişi gerçekleşti. Bu durum, Türkiye’nin ekonomik yapısındaki dönüşüm ve dış ticaret politikalarındaki stratejik değişimlerle bağlantılı olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar, cari açığın milli gelire oranının 2023 yılı sonunda %4 iken, 2024 yılında %1,7'ye düşmesini bekliyor.

Bu gelişmeler doğrultusunda, cari açık ve bütçe açığındaki iyileşmenin, rezerv artışının ve makro istikrarın sağlanmasının enflasyonla mücadelede önemli bir destek sağlayacağı öngörülüyor.